söndag 4 mars 2012

Sockerpasta

Då var det dax att göra en tårta igen efter en veckas vila. Så idag har jag börjat med förberedelser och gjort egen sockerpasta, och tänkte att jag skulle lägga ut receptet som jag använder så att ni kan prova!

Fördelen med att göra egen sockerpasta är att det blir billigare än att köpa från butik, då den sockerpasta jag gör väger 1,2kg, så den räcker till ungefär tre stora tårtor. Den går även att färga den med med vilken färg man vill sen. Nackdelen med att göra egen sockerpasta är att den inte får samma konsistens som den man köper, den är kletigare i början och blir sen torr och smulig fort och är svårare att få till bra dekortioner i. Jag använder bara den egengjorda sockerpastan till att täcka tårtan och dekortionerna gör jag i köpes sockerpast då det blir mycket snyggare och enklare.

Det här receptet har jag hittat här. Och glycerinen har jag köpt här, en flaska räcker till fyra omgångar sockerpasta.
Ingredienser

1 msk gelatinpulver
60g (0,6dl) kallt vatten
175g (1,25dl) vit sirap
1 msk glycerin
2 msk mat olja
800-900g florsocker
ev. smak och färg

Gör så här:
Blanda det kalla vattnet och gelatinen i en stor skål. Låt det stå en stund så att det stelnar.

Värm sedan upp ett vattenbad och ställ skålen i det, och hetta upp gelatinet till det löst sig.

Tillsätt sirap och glycerin och blanda ordentligt. Rör i oljan och ta sedan bort skålen från vattenbadet, och tillsätt eventuell färg och smak.
Jag brukar droppa i några droppar vaniljessence så att den får en lite vaniljsmak. Jag låter sockerpastan vara vit då den är alldelse kritvit, och färgar den sedan till den färg jag vill ha då det är smidigast så.

Låt blandingen svalna en stund, helst tills den blir fingervarm. Häll sedan i florsockret lite i taget. Jag brukar sila florsockret innan så att det inte är några klumpar men det fungerar utan att sila.
Jag kör sockerpastedegen i min kitchen aid då det är lättast och man får en bättre deg. Det går att göra det för hand också, men är myckre tyngre. Men om man gör det för hand så är det att rekomenderar att ha degkrokarna i elsvispen.

När degen är klar så ska den vara ungefär som ett tuggummi i konsistensen, för när den får ligga en stund så stelnar den och är den då för för torr redan från början så blir den väldigt torr sen och svår att arbeta med. Därför vill man ha den kletig från början och hellre tillsätta mer florsocker sen.

Häll sockerpastan på plastfolie och plasta in den väl, jag tar dubbelt lager, lägg den sedan i en plastpåse och sist i en tätförslutande burk.
Låt den ligga i ett dygn innan den används så att den får mogna till sig.
 Sedan är det bara dela den i den mängd man behöver och knåda den tills den blir mjuk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar