Så här gör jag
Tårtbotten: Jag gör min tårtbotten så tidigt som möjligt när jag ska göra en tårta, och stoppar den sedan i frysen, istället för att göra den sent och riskera tt tårtbotten blir torr. Ett plus till med att tårtbotten har varit i frysen är att den går lättare att dela när den är fryst och det smular inte lika mycket.Fyllningar: Jag gör alltid fyllningarna en dag innan dom ska spritsas i tårtan, för att dom flesta fyllningar man gör ska stå i kylen över natten innan dom har stelnat eller stått till sig, då i princip alla mousser har gelatin i sig som måste stelna.
Fyllning och spackling: När fyllningarna stått ett dygn i kylen så tar jag upp tårtbotten och delar den spritsar ut fyllningarna och låter den stå i kylen en stund så dom får fästa sig i tårtbotten. Sedan så förbereder jag smörkrämen som jag använder som spackel för att tårta ska få en jämnare yta. Sen spacklar jag tårtan och låter den stå i kylen några timmar eller över natten innan jag börajr täcka den med sockerpasta.
Täckning och dekoration: Beroende på hur sent på kvällen jag spacklat tårtan avgör när jag kan täcka den. Oftast brukar det bli så att jag täcker tårtan dagen efter den spacklats, då det är bra om smörkrämen är stel så att inte hela tårtan faller ihop när sockerpasta är ganska tung. När tårtan är täck så är det bara börja med dekorationer. För dekorationerna är det bra om man har en hel dag på sig att göra, då inspirationen kan komma och gå. Är även bra att ha en extra dag eller morgon innan tårtan ska levereras om det skulle hända oförutsedda saker.
Skrivet i dagar:
Dag 1: Gör tårtbotten + fyllningar.
Dag 2: Fyll och spackla tårtan.
Dag 3: Täck och påbörja dekoreringen.
Dag 4: Extra tid för dekorering.
Som ni kanske ser så tar det några dagar att få till en snygg och välgjord tårta. Så om ni funderar på att beställa en tårta säg till i god tid till den som ska göra tårtan så att ni får en god och snygg tårta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar