måndag 5 mars 2012

Planering

Just nu håller jag på att göra en tårtbotten inför den kommande tårtan. Därför tänkte jag visa hur jag planerar när jag gör mina tårtor, för planering är väldigt bra att ha när man ska göra tårtor. Jag vet att det är många som tror att en tårta kan man göra på en dag, som med en vanlig gräddtårta. Om jag skulle göra en tårta dagen före någon ska äta den så skulle den inte se direkt snygg ut, då man är tvungen tt stressa och inte kan göra alla deltljer snygga. Smaken blir inte heller lika bra som om den har fått stå i kylskåpet ett tag.
Så här gör jag
Tårtbotten: Jag gör min tårtbotten så tidigt som möjligt när jag ska göra en tårta, och stoppar den sedan i frysen, istället för att göra den sent och riskera tt tårtbotten blir torr. Ett plus till med att tårtbotten har varit i frysen är att den går lättare att dela när den är fryst och det smular inte lika mycket.

Fyllningar: Jag gör alltid fyllningarna en dag innan dom ska spritsas i tårtan, för att dom flesta fyllningar man gör ska stå i kylen över natten innan dom har stelnat eller stått till sig, då i princip alla mousser har gelatin i sig som måste stelna.

Fyllning och spackling: När fyllningarna stått ett dygn i kylen så tar jag upp tårtbotten och delar den spritsar ut fyllningarna och låter den stå i kylen en stund så dom får fästa sig i tårtbotten. Sedan så förbereder jag smörkrämen som jag använder som spackel för att tårta ska få en jämnare yta. Sen spacklar jag tårtan och låter den stå i kylen några timmar eller över natten innan  jag börajr täcka den med sockerpasta.

Täckning och dekoration: Beroende på hur sent på kvällen jag spacklat tårtan avgör när jag kan täcka den. Oftast brukar det bli så att jag täcker tårtan dagen efter den spacklats, då det är bra om smörkrämen är stel så att inte hela tårtan faller ihop när sockerpasta är ganska tung. När tårtan är täck så är det bara börja med dekorationer. För dekorationerna är det bra om man har en hel dag på sig att göra, då inspirationen kan komma och gå. Är även bra att ha en extra dag eller morgon innan tårtan ska levereras om det skulle hända oförutsedda saker.

Skrivet i dagar:
Dag 1: Gör tårtbotten + fyllningar.
Dag 2: Fyll och spackla tårtan.
Dag 3: Täck och påbörja dekoreringen.
Dag 4: Extra tid för dekorering.

Som ni kanske ser så tar det några dagar att få till en snygg och välgjord tårta. Så om ni funderar på att beställa en tårta säg till i god tid till den som ska göra tårtan så att ni får en god och snygg tårta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar