tisdag 8 maj 2012

Ricekrispistårta

Uppdateringen på bloggen kanske inte har varit den bästa då jag har haft väldigt mycket att göra den senaste tiden. Men nu har jag äntligen tid att kunna bjuda er på receptet på en av mina tårtor som jag gjorde när jag fyllde år, nämligen risekrispistårtan med smörkräm. Den tar sin lilla tid att grädda men det är absolut värt det då den är väldigt god och enkel att göra i övriga delar.

Ingredienser:
4 äggvitor
2dl socker
3dl ricekrispflingor

Smörkräm:
4äggulor
1dl socker
1msk vetemjöl
1dl grädde
100g smör
1msk vaniljsocker

Gör såhär:
Sätt på ugnen på 125 grader.
Separera sedan äggvitan från äggulan och vispa äggvitan till ett hårt skum. Tillsätt sedan sockret och låt det vispas till smeten blivit lite glansig och vänd sedan ner flingorna. Pensla ett bakplåtspapper med olja eller smör och lägg det på en plåt. Bred sedan ut smeten som en fyrkant på pappret men tänk på att inte breda ut smeten för nära kanten. Grädda gärna i varmluftsugn även om det går i vanlig ugn också. Grädda längst ner i ugnen i 80-100 minuter. Ta av marängen från plåten när den gräddats klart och sen när den svalnat tar du bort pappret.

Smörkrämen:
Blanda äggulorna, sockret, grädden och mjölet i en kastrull (inte i en rostfri utan gärna en telfon, då krämen får en metallisk smak om den är i en rostfri kastrull) jag använde jag av Tupperwares mikrokanna, som jag först hade över ett vattenbad tills smeten var runt 70grader, sedan i mikron i mindre än en minut då det får väldigt snabbt. Sedan blandade jag i smöret och vaniljsocker och rörde om tills det blev blandad. Om inte smöret vill blanda sig ordentligt så kan man kyla ner krämen i ett kallt vattenbad och röra om medans då blir det en fin och slät kräm.
Dela sedan botten i mitten och bred ut smörkrämen på den ena delen och lägg locket på. Vispa sedan 2-3dl grädde och bred ut på tårtan. Dekorera med valfri godis eller frukt. Tårtan blir godare om den får stå i någon timme innan den ska ätas, och det tycker jag man ska göra med alla tårtor!

Sen är det bara äta och njuta! Och jag lovar att tårtan går åt fort! :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar