måndag 20 februari 2012

Semlor!

Idag har jag provat ett nytt recept på semlor, och jag hade tänkt dela med mig av receptet till er! Receptet kommer från gokväll på svt.se.

Kan säga att dom här semlorna blev VÄLDIGT goda! Själva semlan blev mjuk och luftig och mandelfyllningen blev supergod! :) Jag rekomenderar er verkligen att prova på detta recept :D


Fördeg:
2dl mjölk
5dl vetemjöl
25g jäst

Vär upp mjölken till fingervarmt, blanda sedan ihop det med vetemjölet och jästen och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop tillen deg. Låt degen vila i 15 minuter.

När fördegen är klar blanda i:
2½ dl vetemjöl
1 ägg
½ tsk salt
1 msk kardemumma ( jag tog ½ msk då jag inte ville ha för stark smak)
80g smör
1dl strösocker

Blanda i alla ingredienserna i fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sen lite snabbare i ca 4 minuter tills degen är välblandad. Dela degen i 14 lika stora bitar. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under plastfolie till dubbel storlek i ca 1½-2 timmar. Varför man ska jäsa dom under plastfolie är för att fukten som bildas stannar kvar och gör så att bullarna blir saftigare.
Värm ugnen till 250 grader och sänk direkt temperaturen till 200 grader när du stoppat in bullarna. Gräddas i mitten av ugnen i 8 minuter.

Mandelfyllning:
500g mandelmassa
50g maldmandel (mandelmjöl)
50g finhackad mandel
1msk kardemumma
2½ msk vaniljsocker
1½ dl florsocker
1½ dl mjölk

Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i mjölken lite i taget och blanda väl tills du fått en fin och slät mandelfyllning. Klicka sedan ut fyllningen i semlan och spritsa på grädde och då har du en färdig semla att avnjuta!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar